Svindel med falske e-mails
Svindel med falske e-mails er i omløb for tiden, og vi har derfor skrevet en nyhed om dette højaktuelle emne, med nogle gode råd til, hvad I bør være opmærksomme på.
Phishing er en type it-kriminalitet, hvor hackere prøver at lokke dig til at give dem fortrolige eller følsomme oplysninger. Det kan være alt fra navn og adresse og passwords til din e-mail. Det kan også være oplysninger om dit kreditkort. Hackernes mål vil typisk være at stjæle penge eller oplysninger fra dig.
Når hackere sender dig en phishing-mail, vil de typisk forsøge at lokke dig til at klikke på et link fx til en vedhæftet fil eller en hjemmeside. Hvis det er en hjemmeside vil den oftest se ægte og autentisk ud og kan ligne en tjeneste, som du kender og allerede bruger. Her vil du blive bedt om at indtaste forskellige oplysninger. Så snart du trykker OK, bliver dine oplysninger sendt direkte videre til de kriminelle hackere, som kan misbruge dem.
Det kan være svært at vurdere, om en henvendelse er fup eller ægte, men ved at holde øje med følgende små detaljer kan du nemmere spotte svindlerne:
- Er der stave- og sprogfejl?
Mange henvendelser er fyldt med stavefejl og mærkelige formuleringer, som en professionel virksomhed eller myndighed ikke ville lave. Dette kan være tegn på phishing.
- Ser afsenderadressen underlig ud på mailen?
Hvis du ikke kender afsenderen, og du heller ikke har ventet at få mailen, bør du undgå at klikke på links i mailen eller åbne vedhæftede filer. Hvis mailen er fra SKAT og du er i tvivl om ægtheden, bør du tilgå SKATs hjemmeside og kontakte dem via deres officielle kontaktformular.
- Er der underlige links i mailen?
Vær opmærksom på underlige links i e-mailen. Links kan føre dig til hjemmesider, der automatisk installerer virus eller overvågningssoftware, så snart du har klikket. Hvis du har en e-mail med at link, så kan du normalt køre musen hen over linket uden at trykke med musen. På den måde kan du se, om linket også linker til det, du tror det gør.
- Kræves der, at du sender dine personlige oplysninger?
Din bank, offentlige myndigheder og virksomheder vil aldrig bede dig om den slags oplysninger i en mail – heller ikke selvom det ligner en mail fra din bank eller SKAT.
- Får du henvendelser fra afsendere, som du kan have en relation til?
Phishing-mails kan se meget troværdige ud. Hackere kan have opsnuset informationer om dig, din familie eller dit arbejde, som får deres henvendelse til at se ægte ud. Hvis du bliver bedt om at udlevere oplysninger eller at overføre penge, bør du kontakte afsenderen for at bekræfte ønsket.
- Problemer med din konto?
Står der i e-mailen, at der er problemer med din konto eller at din konto vil blive spærret, hvis ikke du validerer dine kontooplysninger, vil der næsten altid være tale om svindel.
- Er der korte tidsfrister?
Hvis der er fastsat korte tidsfrister for fx at validere din konto, vil det oftest være svindel.
- Hvad gør jeg, hvis skaden er sket?
Hvis skaden er sket, og du har givet de oplysninger, du blev bedt om, så spær straks den konto det vedrører og hold øje med dine konti efterfølgende. Hvis det sker via din KK-mail bør du kontakte KoncernIT på 70808000
Hvis I har spørgsmål til ovenstående, er I selvfølgelig velkomne til at kontakte os.